Σοβαρά ερωτήματα και νομικούς κινδύνους για τη Διοίκηση του Δήμου Πέλλας εγείρει η καταγγελλόμενη εγκατάσταση καμερών στο πάρκο του Λουδία, δίπλα στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Γιαννιτσών.
Η υπόθεση έφτασε σε εμάς μέσω έγγραφης καταγγελίας, από την «Ομάδα Ελευθέρων Πολιτών του Νομού Πέλλας». Το έγγραφο απευθύνεται σε δεκατέσσερις αποδέκτες, μεταξύ αυτών, η Αστυνομική Υποδιεύθυνση Γιαννιτσών, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ο Συνήγορος του Πολίτη και εκλεγμένοι αιρετοί του Δήμου Πέλλας.
Συγκεκριμένα, δύο περιστρεφόμενες κάμερες με δυνατότητα καταγραφής ήχου και εικόνας έχουν τοποθετηθεί σε σημεία που παρακολουθούν διαρκώς τον δημόσιο χώρο. Η μια κάμερα εξ αυτών, είναι τοποθετημένη σε δένδρο και στραμμένη σε παγκάκι πλησίον του ποταμού, καταγράφοντας συνομιλίες και κινήσεις επισκεπτών, ενώ η δεύτερη είναι τοποθετημένη σε οίκημα ιδιοκτησίας του Δήμου Πέλλας και παρακολουθεί την είσοδο του πάρκου, καταγράφοντας διερχόμενους πολίτες, ηλικιωμένους και μικρά παιδιά που εισέρχονται ή εξέρχονται στο πάρκο του Λουδία.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην καταγγελία της, η «Ομάδα Ελευθέρων Πολιτών του Νομού Πέλλας», οι κάμερες δεν καταγράφουν τις εισόδους των εγκαταστάσεων του Ναυτικού Ομίλου όπως θα ήταν λογικό, αν και εφόσον μπήκαν από τη διοίκηση του για λόγους ασφαλείας, (γυμναστήριο, αποθηκευτικό χώρο σκαφών η γραφείων) σε συγκεκριμένη προβλεπόμενη απόσταση μέτρων αλλά επικεντρώνονται στον δημόσιο χώρο, βιντεοσκοπώντας ιδιωτικές στιγμές και ενισχύοντας την πεποίθηση ότι πρόκειται για πράξη αυθαιρεσίας και παρανομίας από άτομα που σύμφωνα με την καταγγελία χαρακτηρίζονται ως παρανοϊκά και κατ επέκτασιν επικίνδυνα.
Οι πολίτες ζητούν την άμεση απομάκρυνση των καμερών, επιφυλασσόμενοι για κατάθεση αγωγών και μηνύσεων εις βάρος του Δήμου Πέλλας και οποιουδήποτε εμπλεκόμενου για παραβίαση της ιδιωτικότητας και παράνομης επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων.
Στην καταγγελία τίθενται μεταξύ άλλων τα εξής ερωτήματα:
«Ποιος έδωσε την άδεια δια την εγκατάσταση καμερών στον δημόσιον χώρο; Ποιος είναι ο υπεύθυνος για την καταγραφή και ενδεχόμενη επεξεργασία των δεδομένων; Υφίσταται άδεια λειτουργίας των εν λόγω καμερών; Υφίσταται υπεύθυνος επεξεργασίας δεδομένων δηλωμένος εις την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ); Υπάρχει φάκελος συμμορφώσεως προς τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR);»
Η «Ομάδα Ελευθέρων Πολιτών του Νομού Πέλλας» ζητά τον άμεσο εντοπισμό των υπευθύνων και την πιστή τήρηση των προβλεπόμενων νομικών διαδικασιών, προκειμένου να προστατευθούν τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών.
![]()
![]()
Δημοσιεύτηκε στις 1 Αυγούστου, 2025