pellatv
Live

Εμβολιασμός: Κίνητρα για τη λήψη τρίτης δόσης

Στοχευμένες και πολύ μετρημένες παρεμβάσεις που συγκλίνουν προς τον βασικό στόχο της αύξησης των εμβολιασμών είναι στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα. Tο Μέγαρο Μαξίμου δεν προσανατολίζεται σε πολλές παρεμβάσεις για δύο λόγους: Πρώτον, την τελευταία εβδομάδα η ανάλυση της πανδημίας δείχνει πως βρισκόμαστε πιθανότατα στην κορύφωσή της και αυτό μπορεί να μας οδηγήσει στις αρχές Δεκεμβρίου σε κάποια ύφεση. Δεύτερον, η αύξηση των εμβολιασμών δημιουργεί προϋποθέσεις, όχι τώρα, αλλά σε δεύτερο χρόνο, για την πολυπόθητη δημιουργία του τείχους ανοσίας.

Με αυτά ως δεδομένα η κυβέρνηση καλείται να κάνει κάποιες στοχευμένες παρεμβάσεις εντός της εβδομάδας, οι οποίες θα βοηθήσουν στην ανάσχεση της πανδημίας. Το πρώτο που εξετάζεται και αποτελεί –τη δεδομένη στιγμή– το πιο σίγουρο είναι κάποια μέτρα που θα αφορούν την τρίτη δόση των 65 ετών και άνω, ένα σημείο στο οποίο έδωσε έμφαση και ο κ. Οικονόμου χθες λέγοντας πως «πλήρως εμβολιασμένος πλέον σημαίνει ότι πρέπει να έχεις κάνει και την τρίτη αναμνηστική δόση και θα δώσουμε έμφαση το επόμενο διάστημα».

Το πιθανότερο σενάριο είναι να δούμε να «λήγει» το πιστοποιητικό της ηλικιακής αυτής ομάδας, εάν δεν έχουν κάνει και την τρίτη αναμνηστική δόση. Στόχος είναι να κάνουν την τρίτη δόση όλοι σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, καθώς είναι εκείνη με τον μεγαλύτερο κίνδυνο νοσηλείας. Από εκεί και έπειτα, τα όποια μέτρα αποφασιστούν –εάν αποφασιστούν– θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους και συγκεκριμένα τη διασκέδαση, καθώς θεωρείται δύσκολο να επιτρέπονται μόνο εμβολιασμένοι σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία.

Ειλημμένη η απόφαση να μη διαταραχθεί η καθημερινότητα των εμβολιασμένων – Στο τραπέζι η ημερομηνία λήξης πιστοποιητικών.

Η φράση του κυβερνητικού εκπροσώπου χθες, που δείχνει προς αυτή την κατεύθυνση, είναι πως «συζητάμε μόνο σημειακές αλλαγές» και «οτιδήποτε μπορεί να ενθαρρύνει την εμβολιαστική κάλυψη και την ασφάλεια των πολιτών». Αυτή τη στιγμή σε εστιατόρια και καφέ επιτρέπεται η είσοδος στους κλειστούς χώρους μόνο σε εμβολιασμένους, αντίθετα οι ανοικτοί είναι μεικτοί. Μια πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να γίνουν και οι ανοικτοί χώροι αμιγώς για εμβολιασμένους, ενώ κάτι αντίστοιχο έχει συζητηθεί και για τα θέατρα και τα σινεμά. Η αντίθετη άποψη λέει πως σε αυτούς τους χώρους –π.χ. σινεμά– οι μετρήσεις δεν δείχνουν έξαρση ή συρροή κρουσμάτων. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα όποια μέτρα αποφασιστούν, είτε άμεσα είτε σε δεύτερο χρόνο –ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία–, θα αφορούν μόνο ανεμβολίαστους, καθώς η απόφαση να μη διαταραχθούν η ζωή και η καθημερινότητα των εμβολιασμένων είναι ειλημμένη.

Τηλεργασία εκ περιτροπής

Ενα άλλο μέτρο που εξετάζει η κυβέρνηση είναι να εφαρμοστεί εναλλάξ τηλεργασία στον δημόσιο τομέα. Το βασικότερο –όπως προειπώθηκε– είναι η τρίτη δόση, ώστε να μην υπάρξουν ρωγμές στο τείχος που έχει σχηματιστεί έως τώρα. Το επικρατέστερο σενάριο που ανέφερε και ο κ. Σκέρτσος εντός της εβδομάδας είναι να λήγει το πιστοποιητικό μετά το πέρας του εξαμήνου, εάν δεν κάνει κάποιος την τρίτη δόση. Εναλλακτικά έχει εξεταστεί και το σενάριο των κινήτρων, όπως για παράδειγμα όποιος κάνει την τρίτη δόση και είναι άνω των 65 ετών να απαλλάσσεται για χρονικό διάστημα δύο μηνών από τη συμμετοχή στα φάρμακά του. Ο γενικός, μακροπρόθεσμος στόχος της κυβέρνησης είναι να αυξήσει κατακόρυφα τον εμβολιασμό και να μπούμε στον Δεκέμβριο με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις. Ετσι η κυβέρνηση θα έχει κερδίσει ένα μεγάλο στοίχημα, καθώς θα έχει αντιμετωπίσει το τέταρτο κύμα με την οικονομία ανοιχτή.

Δημοσιεύτηκε στις 16 Νοεμβρίου, 2021


Σχόλια

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ-ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Παρακαλούνται οι εμπλεκόμενοι ιδιοκτήτες για την άμεση απομάκρυνση του
αγροτικού εξοπλισμού τους που βρίσκεται εντός των γεωτεμαχίων ιδιοκτησίας
Δ.ΥΠ.Α. (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) επί της οδού Σαλαμίνος του
οικισμού Κρύας Βρύσης Πέλλας, προκειμένου η Υπηρεσία να προβεί στον
απρόσκοπτο καθαρισμό και αποψίλωσή τους.


pellanet facebook